Om de kwaliteit van prostaatkankeroperaties te stimuleren heeft Zilveren Kruis, samen met Prostaatkankerstichting.nl (PKS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), drie koplopers geselecteerd op het gebied van prostaatkankeroperaties.

De drie ziekenhuizen die geselecteerd zijn als beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties zijn: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis.

De geselecteerde ziekenhuizen worden met ingang van 1 januari 2019 door Zilveren Kruis beloond met een driejarig, volumevrij contract voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties.

Concentratie van behandelingen

De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is goed. Maar, onderzoek heeft aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties en bijwerkingen als impotentie en incontinentie ervaren, wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van onderzoek heeft de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkanker operaties voor 2019 verhoogd naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis.

Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen, die aan deze norm voldoen, vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploper- ziekenhuis. PKS, NFK en Zilveren Kruis hebben de aanmeldingen geanonimiseerd beoordeeld op diverse criteria waaronder huidige aantoonbare kwaliteit, toekomstige kwaliteit, samenwerking en
patiëntbetrokkenheid en de ambities die ze hierop hebben.

Meer informatie