Klink wil in 2011 proefdraaien met registratiesysteem

14 april 2010 – Minister Ab Klink van VWS wil dat ziekenhuizen in 2011 gaan proefdraaien met het registratie- en declaratiesysteem dat meer inzicht moet geven in de kosten van de zorg. Net als de Tweede Kamer vindt Klink het niet verantwoord om dit systeem al voor 2012 in te voeren, zo stelde hij 7 april 2010 in debat met de Kamer.

Kritiek ziekenhuizen
Kamer en de demissionair bewindsman komen zo tegemoet aan kritische geluiden van ziekenhuizen en zorgverzekeraars die stellen dat de nieuwe productregistratie ingewikkelder is dan gedacht. Volgens de Kamer is het een illusie te denken dat er al, zoals de bedoeling was, in 2011 mee kan worden gewerkt.

Schaduwsysteem
Het voordeel van een jaar ervaring opdoen met dit schaduwsysteem is volgens Klink dat zo duidelijk wordt “of het werkt zoals we denken”. Door met fictieve tarieven te werken, zou de schauwboekhouding moeten uitwijzen of ergens wellicht te veel geld naartoe gaat. “Dan hebben we in 2012 al meer inzicht”, aldus de minister. Het is vervolgens aan het nieuwe kabinet om te beslissen of het verder wil op deze weg.

Eenvoudiger dan dbc-aanpak

Hoewel Klink denkt dat het nuttig is als ziekenhuizen “schaduwdraaien”, hoeft dit van de Kamer niet in alle ziekenhuizen te gebeuren. De aanpak moet eenvoudiger zijn dan de diagnose-behandelcombinaties (dbc’s) waarmee wordt gewerkt. De 30.000 dbc’s die er waren, worden teruggebracht tot minder dan 3000 zorgproducten, met daaraan een kostenplaatje van begin tot einde van de behandeling. (ANP)

(Bron: Skipr, 7 april 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee