Kankerstamcel oorzaak groei tumoren

2 augustus 2012 – De groei van tumoren wordt veroorzaakt door specifieke stamcellen, blijkt uit drie afzonderlijke studies die woensdag verschenen, aldus de Volkskrant vandaag. Daarmee lijkt het omstreden bestaan van kankerstamcellen voor het eerst echt aangetoond. De bevindingen kunnen aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.

De publicaties in Nature en Science betreffen tumoren in de hersenen, de huid en de darm van muizen. De Science-studie werd gedaan door de groep van stamcelonderzoeker (en KNAW-president) Hans Clevers aan het Hubrecht Instituut in Utrecht.

Het bestaan van kankerstamcellen kon tot dusver alleen indirect worden aangetoond door stukjes tumor te transplanteren in gezonde muizen, die dan al dan niet tumoren kregen. De Utrechtenaren laten nu via zogeheten tracing-technieken zien dat in goedaardige darmgezwellen (een voorstadium van darmkanker) een kleine groep stamcelachtige cellen zit die de tumorgroei bevordert. In de andere studies doen Amerikaanse en Belgische onderzoekers dat met glioblastomen (een bepaald type hersentumor) en huidkanker.

Doorbraak

Het is een doorbraak, zegt Maarten van Lohuizen, stamcelbioloog aan het Nederlands Kanker Instituut-AVL en zelf niet betrokken bij de studies. ‘Voor het eerst is het bestaan van kankerstamcellen aangetoond in drie soorten tumorcellen.’

Lees verder

 

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee