Onlangs verscheen een verslag over de uitvoering van de aanbeveling van de Raad van 2003 over kankerscreening. Hieruit bleek dat het aantal nationale programma’s voor screening op borst-, baarmoederhals- en darmkanker sterk is toegenomen.

Screening redt levens

Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Borst-, baarmoederhals- en darmkanker eisen elk jaar de levens van ongeveer een kwart miljoen Europese burgers. Vroege opsporing – evenals de preventie van kanker – redt levens. Daarom moeten we ons hierop blijven richten. De aanbeveling van de Raad en de richtlijnen van de Commissie hebben in de meeste EU-landen bijgedragen aan het opzetten van kwalitatief goede screeningsprogramma’s. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de gezondheid van de burgers in Europa.”

Screening in Europa

25 EU-landen hebben screeningsprogramma’s voor borstkanker, 22 voor baarmoederhalskanker en 20 voor darmkanker. Dat betekent een vooruitgang in vergelijking met 18, 17 en 12, respectievelijk, sinds het eerste rapport 10 jaar geleden werd gepubliceerd.

Bijna 25 miljoen vrouwen in de leeftijd van 50-69 jaar werden uitgenodigd voor een mammografie in het laatste verslagjaar. 110 miljoen mannen en vrouwen in de leeftijd 50-74 jaar konden een darmscreening laten doen.

Kwaliteit

Naast aandacht voor de status en de omvang van de screening-programma’s in de EU-landen, bevat het verslag een reeks belangrijke indicatoren om de kwaliteit van de screening te documenteren.

Lees het volledige rapport.

Meer informatie