Kankerpatiënten in de schulden

16 augustus 2013 – In de serie 20 jaar EenVandaag gaat verslaggever Remko Theulings terug naar kankerpatiënten die diep in de schulden zitten, omdat ze hun behandeling niet vergoed krijgen. Een probleem dat voor veel kankerpatiënten nog steeds speelt en waarvoor geen oplossing in zicht is.

Experimentele behandelingen

Het overkomt een grote groep kankerpatiënten. Ze kunnen in Nederland niet met gangbare methodes worden behandeld en vinden elders een veelbelovende nieuwe behandeling die ze een langer en beter leven bezorgt en soms zelfs leidt tot genezing. Maar deze behandelmethodes moeten volgens de zorgautoriteiten worden aangemerkt als experimenteel. Patiënten moeten de kosten daarom volledig zelf betalen, ook als ze er aantoonbaar beter van worden.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert om die behandelingen niet onder het verzekerde pakket te laten vallen. Dat gebeurt in samenspraak met de beroepsgroep, die met het CVZ beoordeelt of behandelingen voldoen aan de ‘stand van de praktijk en wetenschap’. Maar voordat een behandeling aan die normen voldoet en bewezen wordt geacht, gaan er vaak jaren overheen. Wie baat heeft bij de behandelingen, moet intussen zelf betalen.

Geen ruimte voor vergoeding

Het probleem is voor een grote groep kankerpatiënten nog steeds actueel en de situatie is weinig verbeterd, blijkt uit gesprekken van EenVandaag met patiënten en de Stichting Beeldgestuurde Behandeling van Kanker die voor deze groep ijvert. "De behandelmethoden ‘niet-chirurgische locoregionale behandelingen van (lever)kanker’ (TACE en LITT), vallen nog altijd niet onder het verzekerde pakket, hoewel internationale studies uitwijzen dat patiënten er baat bij hebben."

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer onlangs laten weten geen ruimte te zien voor vergoeding van deze behandelingen, omdat het CVZ in 2010 heeft besloten ze niet op te nemen in het wettelijke zorgpakket.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee