Kankerpatiënt wil huisarts vaker zien

30 september 2010 – Kankerpatiënten die twee tot vijf jaar geleden de diagnose kregen, hebben nog steeds relatief veel behoefte aan informatie en ondersteuning, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL dat is uitgevoerd met subsidie van het ministerie van VWS in het kader van het Nationaal Programma Kankerbestrijding.

Omgaan met klachten

Patiënten die korter geleden de diagnose kregen, zijn veelal nog onder behandeling en hebben veel contact met specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Maar zodra de acute fase van behandeling achter de rug is en patiënten alleen nog controles krijgen, wordt dat minder, terwijl de behoefte aan informatie, advies en hulp blijft. Bijvoorbeeld bij het omgaan met klachten door de ziekte en behandeling op de lange termijn, het oppakken van werk, school of het gezinsleven.

Meer contact met huisarts

Eén op de tien kankerpatiënten heeft behoefte aan iemand die de zorg van verschillende zorgverleners op elkaar afstemt. Bij de groep die twee tot vijf jaar geleden kanker kreeg, is die behoefte groter. Huisartsen worden door (ex-)patiënten het vaakst genoemd als de meest geschikte professional hiervoor. Twaalf procent van de mensen die kanker hebben of die kanker hebben gehad, wil sowieso meer contact met de huisarts.

Panel van 180 patiënten

Het onderzoek is gebaseerd op een panel van 180 (ex-)patiënten met kanker uit vier ziekenhuizen, twee uit het midden en twee uit het oosten van het land. Het NIVEL is van plan het panel landelijk uit te breiden naar meer regios. Dit maakt het mogelijk in de toekomst uitspraken te doen die gelden voor alle kankerpatiënten in Nederland.

Landelijk panel voor kankerpatiënten

De samenwerkende kankerpatiëntenorganisaties NFK willen graag dat er een landelijk panel voor kankerpatiënten komt. Zij zijn verheugd dat de komst van dit panel steeds dichterbij komt, dankzij het Nationaal Programma Kankerbestrijding. In dit programma werken de kankerpatiëntenorganisaties samen met KWF Kankerbestrijding, de zorgverzekeraars en het Ministerie van VWS.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee