Kankerpatiënt lijdt vaak onnodig pijn

21 februari 2012

Ruim veertig procent van de kankerpatiënten heeft onnodig pijn. Dat pijn niet goed wordt behandeld ligt zowel aan de patiënt als zorgverlener, blijkt uit promotieonderzoek van Wendy Oldenmenger.

Artsen zijn volgens de promovenda niet altijd alert op de pijn die patiënten kunnen hebben, omdat zij meer gericht zijn op het aanpakken van de ziekte. Ook is de kennis van artsen over de medicatie tegen pijn soms onvoldoende.

Patiënten hebben vaak vooroordelen en zijn bang. Ze denken: ‘Als ik nu al medicijnen slik, werkt er straks niets meer als de pijn erger wordt. Of als ik over mijn pijn klaag, stopt de arts misschien wel mijn behandeling’. De vooroordelen zijn begrijpelijk, maar onjuist volgens Oldenmenger.

Daarnaast is het belangrijk hoe artsen omgaan met pijnklachten. De promovenda adviseert artsen om zich steeds te laten bijscholen over nieuwe manieren van pijnbestrijding.

Ongeveer 53 procent van de patiënten heeft pijn. Dat komt bijvoorbeeld door een tumor of een uitzaaiing die in het lichaam groeit of doordat de chemotherapie zenuwpijn geeft.

De multidisciplinaire richtlijn Pijn bij kanker uit 2008 is gericht op het aanpakken van onderbehandeling van pijn.

Verpleegkundig onderzoeker Wendy Oldenmenger promoveert 15 februari op haar proefschrift ‘To Be In Pain Or Not: research to improve cancer-related pain management’.

Bron: Artsennet via Erasmus MC, 15 februari 2012

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee