In het Verenigd Koninkrijk werd tussen 1970 en 2009 in totaal 19 miljard euro uitgegeven aan programma’s voor kankerbestrijding. Die programma’s hebben op termijn geleid tot een winst van ruwweg 6 miljoen QALY’s (voor kwaliteit gewogen levensjaren) van 31.000 euro elk, tezamen na aftrek van kosten goed voor 155 miljard euro.
Rendement 10%
Het effectieve rendement van kankerbestrijding komt daarmee, tegen redelijke assumpties, uit op 10%. "Dit doet vermoeden dat investeren in kankeronderzoek waardevol is," aldus een groep Britse onderzoekers onder aanvoering van Jonathan Grant van King’s College in Londen (BMC Med. 2014;12:99). Dezelfde groep had eerder een rendement van 9% berekend voor investeringen ter bestrijding van hart- en vaatziekten.
Antirookcampagnes
De onderzoekers bekeken de effecten van de drie volgens hen belangrijkste interventies van de laatste decennia: antirookcampagnes, bevolkingsonderzoek en behandeling van borst-, darm- en prostaatkanker. Met name het antirookbeleid was over de gehele periode zeer lucratief, zowel in kostenbesparingen als in gewonnen levensjaren: 65% van de opbrengsten was hieraan toe te schrijven. Daarna volgde baarmoederhalskankerscreening met 24% en borstkankerbehandeling met 10%. Borstkankerscreening en prostaat- en darmkankerbehandeling leverden het minste geldelijk gewin.
Lees hier het hele bericht in NTvG.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht NTvG, 10 juli 2014 – Kankerbestrijding is goede investering
- Nieuwsbericht BMC Medicine, juni 2014 – Estimating the returns to UK publicly funded cancer-related research in terms of the net value of improved health outcomes