Het aantal nieuwe gevallen van kanker bij kinderen en adolescenten is in de afgelopen twee decennia licht gestegen. Slechts een aantal vormen van kanker waren verantwoordelijk voor de toename. De meeste soorten zijn relatief stabiel gebleven sinds 1990. Dat blijkt uit onderzoek van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

In de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Cancer, komt naar voren dat het aantal gevallen van kanker bij kinderen tot en met 17 jaar gemiddeld met 0.6% per jaar is gestegen. Waar in de jaren ’90 rond de 480 kinderen per jaar werden gediagnosticeerd met kanker, waren dat er ruim 540 per jaar in 2010-2017. Deze toename was vooral te zien onder 0-jarigen en 10-17 jarigen.

Leukemie

Een aantal vormen van kanker is verantwoordelijk voor de lichte toename van nieuwe gevallen. Leukemie steeg met name in de jaren ’90 en lijkt vanaf 2000 niet verder toe te nemen. Momenteel worden ieder jaar zo’n 150 nieuwe gevallen van leukemie gediagnosticeerd.

Bij hersentumoren, neuroblastomen en Ewing bottumoren is er een meer gelijkmatige stijging te zien.

Melanomen lieten een stijging zien tot 2002. Daarna lijkt er weer een daling op te treden. Andere vormen van kanker bleven stabiel over de tijd. De resultaten zijn vergelijkbaar met die in andere Europese landen.

Betere diagnostiek

Er zijn verschillende oorzaken die de lichte stijging kunnen verklaren: een verbeterde diagnostiek, een betere registratie of een daadwerkelijke stijging. De onderzoekers wijzen niet een oorzaak aan.

Meer informatie