Kanker neemt wereldwijd fors toe

4 juni 2012 – Wereldwijd zullen de komende jaren steeds meer mensen kanker krijgen. Een vrijdag gepubliceerd Frans onderzoek schat dat het aantal gevallen tot 2030 met 75 procent zal toenemen. Vooral in ontwikkelingslanden zullen veel meer mensen de ziekte krijgen.

Enorme toename

In 2008 kregen 12,7 miljoen mensen kanker. Als de huidige trends doorzetten, zullen dat er in 2030 meer dan 22 miljoen zijn, becijferden de onderzoekers van het gespecialiseerde instituut IARC in Lyon.

Demografische factoren en een ‘verwesterd’ dieet zijn volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor de toename van het aantal kankergevallen. Als meer wordt gedaan aan preventie en de ziekte vaker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de toename lager uitvallen, stellen de wetenschappers. Volgens de auteurs is het goede nieuws dat er wel wat aan te doen is: doorgaan met vaccineren en meer voorlichting geven over de risico’s van roken, alcohol en overgewicht.

In de meest ontwikkelde landen kwam ongeveer de helft van alle kanker voor in long, borst, prostaat, colon of rectum. In minder ontwikkelde landen was longkanker ook de meest voorkomende vorm, maar komen andere soorten weer veel vaker voor, zoals maag-, lever-, slokdarm- en baarmoederhalskanker.

De onderzoekers zetten ook de gegevens uit de periode 1988-2002 op een rij en distilleerden hier een trendvoorspelling uit. Dat lukte helaas niet voor de minst ontwikkelde landen, vanwege een gebrek aan gegevens. Voor de resterende landen is de voorspelling dat infectie gerelateerde kankervormen zoals maag- en cervixcarcinomen minder vaak voor zullen komen, terwijl colorectale, borst- en prostaattumoren juist steeds vaker worden vastgesteld.

The Lancet Oncology 2012, doi: 10.1016/S1470-2045(12)70211-5: De samenvatting van dit artikel op de site van The Lancet Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Bronnen: Skipr en Medisch Contact

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee