11 september 2015

Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland en ziektegevallen worden al decennialang nauwkeurig geregistreerd. Daardoor zijn er zeer veel mogelijkheden om aantallen te analyseren en de bestrijding van kanker te ondersteunen. Op vrijdag 25 september 2015 plaatst de Federa kankercijfers in perspectief. Wanneer zijn cijfers verwarrend? En welke cijfers zijn relevant?

Zin en onzin van cijfers

Tijdens de bijeenkomst ‘Kanker en cijfers’ houden Nederlandse en internationale toponderzoekers lezingen over de zin en onzin van kankercijfers. Zij beantwoorden vragen als:

  • Hoe groot is de rol van je genen?
  • En hoe groot is de rol van het beter speuren naar kanker?
  • Hoe vaak ontstaat kanker door werk of woonplaats?

Daarnaast wordt kritisch gekeken of al dit cijferonderzoek aan de wettelijke regels voldoet. De kankercijfers worden op de FederaDag dus niet alleen vanuit de kankerepidemiologie benaderd, maar ook vanuit andere vakgebieden.

Programma

De FederaDag 2015 wordt op 25 september a.s. in Enschede georganiseerd in samenwerking met: de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie (VvE); De Nederlandse Vereniging voor Oncologie en de KWF werkgroep kanker epidemiologie. Voor aanmelden en het programma klik hier.

Over Federa

De Federa is een interdisciplinair samenwerkingsverband van ruim 10.000 onderzoekers in de gezondheidszorg. Dit gebeurt via 27 aangesloten biomedisch-wetenschappelijke verenigingen en via ruim 20 organisaties die zijn aangesloten via COREON.

Meer informatie

  • Nieuwsbericht website Federa, FederaDag Nieuwe kennis, nieuwe kansen 2015: Kanker en cijfers