Binnenkort kunnen artsen en patiënten meedoen aan studies naar neoadjuvante immuuntherapie op maat bij de behandeling van melanoom, stadium-3. Huisartsen en medisch specialisten kunnen hun patiënten hiervoor verwijzen naar het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Zes tot acht weken, voordat deze patiënten geopereerd worden aan hun stadium-3-melanomen, krijgen zij deze immuuntherapie. De verwachting is dat bij zo’n 70-80 procent van deze patiënten de melanomen al geslonken of grotendeels verdwenen zijn voor hun operatie.

Oproep deelname neoadjuvante immuuntherapie

Internist-oncoloog Christian Blank wil door onderzoek bewijzen dat de melanomen slinken bij 80 procent van de patiënten. Voor de overige 20 procent wil hij een immuuntherapie op maat vinden. Hij roept chirurgen daarom op deze melanomen (en lymfeklieren) niet meteen weg te snijden, maar hun patiënten voor te dragen voor onderzoek naar deze neoadjuvante immuuntherapie.

Stadium 3 melanomen

Blank presenteerde in 2018 de eerste resultaten van zijn onderzoek naar neoadjuvante immuuntherapie bij mensen met stadium-3-melanomen, dat wil zeggen met uitzaaiingen in hun lymfeklieren. Zes weken vóór de operatie (in plaats van direct erna, zoals nu de standaard is) kregen zij immuuntherapie. Bij het verwijderen van de lymfeklieren was daarmee ook duidelijk of die aansloeg: bij zo’n 80 procent van deze patiënten zijn de tumoren geslonken of zelfs verdwenen. Blank: “Zonder immuuntherapie ná een operatie zijn na vijf jaar 50% van de patiënten in leven, met immuuntherapie na de operatie is na vier jaar bij 47% van de patiënten procent de ziekte teruggekomen. In ons onderzoek is dit bij slechts 20 procent zo, en leeft na vier jaar nog 90 procent van de patiënten. Wel was dit nog een heel kleine studie. Dus het is nog nodig dit bij grotere aantallen van patiënten aan te tonen, waarvoor dit de standaard behandeling kan worden.”

Meer informatie