21 april 2015

Het Radboud Umc krijgt 1,25 miljoen euro van KWF-Alpe d’Huzes voor onderzoek om aan te tonen of MRI geschikt is voor bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. Volgens de huidige richtlijn wordt prostaatkanker vastgesteld op basis van verhoogde PSA-waarde en een biopt. Hiermee worden echter veel onschuldige vormen van de kanker opgespoord. De combinatie van MRI-onderzoek met de PSA-test kan deze overdiagnose met 90% verminderen.

660 mannen in vier ziekenhuizen

Aan het onderzoeksproject ‘Met prostaat MRI Meer Mans’ doen 660 mannen mee in vier ziekenhuizen in Nederland (Radboud Umc, HagaZiekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Ziekenhuisgroep Twente). Dergelijk onderzoek is nog nooit eerder op zo’n grote schaal uitgevoerd. De beoordeling van de MRI scans gebeurt volgens de in Nijmegen ontwikkelde standaardmethode. Op deze manier komt het MRI-onderzoek ook landelijk beschikbaar als deze wordt toegestaan voor de screening naar prostaatkanker.

Huidige methode onnauwkeurig

Om prostaatkanker vast te stellen, wordt momenteel gebruik gemaakt van een PSA-test. Als een verhoogde waarde van dit Prostaat Specifiek Antigeen wordt gevonden in het bloed, kan er sprake zijn van prostaatkanker. Andere prostaatproblemen leiden echter ook tot verhoogde waardes van dit eiwit. Daarom wordt bij mannen met een verhoogde PSA-waarde aanvullend een biopt genomen uit de prostaat. Een belastende en onnauwkeurige methode. Bij slechts 21% van de mannen wordt daadwerkelijk kanker gevonden, waarvan de helft in een onschuldige vorm.

Inzet van MRI

Het is ook mogelijk om prostaatkanker vast te stellen met een MRI-scan. Op de scan is te zien hoe agressief de tumor is en waar deze is gelokaliseerd. Een MRI-scan is daarmee ook bruikbaar om bij patiënten met een verhoogde PSA-waarde vast te stellen of het gaat om een gevaarlijke vorm van prostaatkanker. Radioloog Jelle Barentsz: “Deze combinatie van MRI-onderzoek met een PSA-test zou 90% van de onterechte diagnoses, en daarmee onnodige behandelingen, kunnen voorkomen.”

Testen vergelijken

Naast het vergelijken van de MRI-PSA combinatie met de gangbare methode, wordt ook onderzoek gedaan naar andere potentiële screeningtechnieken, zoals de Quattro-test en de prostate risk-calculator. 

Meer informatie