Begin maart 2018 kwamen leidinggevenden, onderzoekers en investeerders bijeen in het kantoor van Sanofi Genzyme in Cambridge om te praten over investeringen in kankeronderzoek. Uit de presentaties tijdens deze ‘Boston Cancer Summit’ kwam het beeld naar voren dat investeringen in kankeronderzoek zich sterk concentreren op bepaalde gebieden.

Sanofi Genzyme

Sanofi Genzyme was gastheer van de internationale bijeenkomst over ontwikkelingen op het gebied van oncologie en klinisch onderzoek. De focus op oncologisch onderzoek is begrijpelijk. De meeste kankersoorten zijn nog ongeneeslijk. Hierdoor is de behoefte aan curatieve medicijnen groot. Tegelijkertijd maakt een groeiend begrip van kankerbiologie op moleculair niveau een betere behandeling mogelijk, evenals scherper gedefinieerde patiëntenpopulaties. Biofarmaceutische bedrijven zien hier kansen. Die mix heeft ertoe geleid dat de meeste farmaceutische bedrijven zich richten op onderzoek naar kankerbehandelingen.

Leukemie

Opvallend is dat binnen het brede spectrum van oncologisch onderzoek, veel bedrijven zich richten op dezelfde strategie. “Oncologie is niet één markt. Het zijn veel markten en delen ervan zijn ongelooflijk druk en overbelast,” aldus een van de sprekers John Evans, partner bij Arch Ventures. Volgens hem zijn er ook oncologische gebieden, waar een immense behoefte is aan behandelingen, waar geen onderzoek naar wordt gedaan, zoals op het gebied van acute myeloïde leukemie.

Focus immunotherapie

De meeste activiteit is op het gebied van immunotherapie. Al vijf controlepuntremmers die de PD-1 / L1-route blokkeren, zijn in de VS goedgekeurd. Volgens schatting zitten er nog eens 40 mogelijke behandelingen in de pijplijn, aldus een recente analyse van het Cancer Research Institute. Sanofi ontwikkelt op dit moment samen met Regeneron Pharmaceuticals Inc. een PD-1-remmer voor verschillende kankertypen. “We denken dat dit onze kans is om dit medicijn te introduceren bij artsen als een nieuwe optie voor patiënten die nog geen behandeloptie hadden,” aldus Joanne Lager, hoofd ontwikkeling bij Sanofi Oncology.

Meer informatie