Integrale opname dure geneesmiddelen in DBC-tarief

10 januari 2012

10 januari 2012

Add-ons voor dure geneesmiddelen zijn opgesteld om een grote inhomogeniteit in DBC-zorgproducten te vermijden. Echter, zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn volgens de nieuwe Beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg vrij om zelf te bepalen op welke wijze deze geneesmiddelen worden vergoed: door add-ons óf (toch) door integrale opname in het tarief van DBC-zorgproducten.

Integrale opname dure geneesmiddelen in DBC-zorgproduct soms zinvol


Nieuwe A-segment (2012)

Integrale opname van dure geneesmiddelen in een DBC-zorgproduct heeft in feite alleen zin bij een DBC-zorgproducten uit het B-segment, omdat hier vrije prijzen gelden. De DBC-zorgproducten in het gereguleerde (A-)segment kennen maximum tarieven die zijn gebaseerd op een zorgprofiel zónder dure geneesmiddelen. De opname van een duur geneesmiddel in een gereguleerd A-segment zorgproduct zou niet mogen resulteren in een tarief dat hoger ligt dan het vastgestelde maximum.

Nieuwe B-segment (2012)
Ook is er wat betreft de integrale opname van dure geneesmiddelen de komende jaren nog een onderscheid te maken tussen de DBC-zorgproducten in het ‘oude’ B-segment (2009), zoals de DBC’s voor borstkanker of prostaatkanker en die in het ‘nieuwe’ B-segment (2012), zoals huidkanker en hoofd/halskanker.

Hoewel de prijzen voor de DBC-zorgproducten in het ‘nieuwe’ B-segment (2012) vrij zijn, vallen ze onder het vangnet van het Transitiemodel en worden de door integrale opname van dure geneesmiddelen hogere prijzen ten opzichte van de maximumtarieven uit 2011, twee jaar lang afgeroomd.

Oude B-segment (2009)
De optie van integrale opname van dure geneesmiddelen in het tarief van de DBC-zorgproducten is de komende jaren dus alleen te overwegen voor behandelingen die in 2009 al in het B-segment zaten.

Meer informatie

NL.CAB.12.01.02
 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee