Innovatieve behandelingen van multipel myeloom (ziekte van Kahler) die in andere landen al lang ingezet worden, zijn niet beschikbaar voor de behandeling van Nederlandse patiënten. Dat zegt hoogleraar en hematoloog prof. dr. Pieter Sonneveld (Erasmus MC) in een interview met de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

De combinatie behandelingen zijn in Nederland niet toegankelijk, terwijl ze aantoonbaar effectief zijn en bijdragen aan jarenlange gezondheidswinst. De EMA heeft de behandelingen goedgekeurd. In de Verenigde Staten en Duitsland worden ze effectief ingezet, maar de Nederlandse ziekenhuizen kunnen de combinatietherapie niet aanbieden.

Koploper innovatie

Volgens cijfers van IKNL krijgen ongeveer 1.300 Nederlandse patiënten per jaar krijgen de diagnose multiple myeloom. Twintig jaar geleden gingen de meeste mensen met deze ziekte binnen twee tot drie jaar dood. Door onderzoek en ontwikkeling zijn er diverse nieuwe middelen ontwikkeld die de prognose voor deze patiënten flink heeft verbeterd. Deze middelen zouden ook in Nederland beschikbaar moeten komen.

Sonneveld spreekt in het interview zijn zorgen uit over de komst van nieuwe generatie behandelingen, zoals CAR T- cel en immuuntherapie. Hij begrijpt de terughoudendheid van de overheid bij het toelaten van innovatieve behandelingen, maar het drukken van de kosten mag niet ten koste gaan van de patiëntenzorg.

Meer informatie