Impuls aan zorg op het gebied van kanker door overeenkomst voor PET/MRI-scanner tussen Philips en VUmc

9 januari 2012 – Koninklijke Philips Electronics en VU medisch centrum in Amsterdam zijn overeengekomen om een innovatieve Ingenuity TF PET/MRI (Time-of-Flight Positron Emission Tomography/Magnetic Resonance)-scanner van Philips in VUmc te installeren. Deze geavanceerde beeldvormingstechniek is bedoeld als hulpmiddel voor VUmc-artsen en wetenschappers bij onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden van kanker en van neurologische aandoeningen.

VUmc wordt het allereerste ziekenhuis in Nederland met een gecombineerd PET/MRI-systeem. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar nu zijn beide technieken in een systeem door Philips verenigd. Hiermee kan zowel de anatomie van de patiënt als de biologie van de tumor of aandoening in beeld worden gebracht. Het besluit om dit systeem te installeren sluit aan bij de wens van VUmc om patiënten therapie op maat te kunnen bieden. Een gecombineerde PET/MRI is effectiever, minder belastend voor de patiënt (twee scans in één sessie) en biedt meer mogelijkheden voor diagnosticering en het monitoren van behandelingen.

Philips’ Ingenuity TF PET/MRI system is een van de nieuwe beeldvormingsoplossingen die de organisatie recent heeft uitgebracht onder de noemer Imaging 2.0, een initiatief om de actuele behoeften van clinici te adresseren en een betere kwaliteit van zorg te bereiken door betere samenwerking en meer integratie oplossingen, gekoppeld aan meer aandacht voor de patiënt en een sterke focus op een toegevoegde economische waarde.

De Ingenuity TF PET/MRI biedt een combinatie van de moleculaire beeldvormende mogelijkheden van PET met de uitermate hoogwaardige functionaliteit van beeldvorming van weke delen op basis van MRI. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke en specifieke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar tot nu toe moest de benodigde apparatuur voor elke techniek apart in een reeks ruimten worden ondergebracht. Philips was het eerste bedrijf ter wereld dat een antwoord wist te vinden op de technische problemen die het fysiek naast elkaar gebruiken van deze twee technieken in een lichaamsscanner met zich mee bracht. PET- en MRI-beelden kunnen nu sequentieel binnen dezelfde sessie worden verworven. Deze beeldvormingstechniek maakt uiterst accurate superpositie van PET- en MRI-beelden mogelijk, waardoor clinici de functionele en anatomische informatie afkomstig van het PET- en MRI-systeem in één beeld kunnen laten samenvloeien.

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: Vrije Universiteit van Amsterdam, 22 december 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee