Elf procent minder complexe kankeroperaties vorig jaar, meldt NOS. De coronacrisis heeft een grote impact op de reguliere zorg, zo blijkt uit de analyse van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) naar de kwaliteit van zorg in 2020.

Vanwege de hoge bezetting van de ziekenhuizen met coronapatiënten kon andere zorg niet of pas veel later doorgaan. Vooral in de eerste golf 2020 was dat het geval. Omdat onder meer kankerdiagnoses en -operaties werden uitgesteld zien oncologen nu veel meer patiënten met tumoren in een verder gevorderd stadium.

Uitzaaiing huidkanker

In de tweede golf had bijvoorbeeld 40 procent van patiënten met huidkanker te maken met uitzaaiingen in de hersens. In de periode voor de coronacrisis was dat 27 procent.

De kwaliteit van de zorg voor patiënten die wel werden opgenomen is nagenoeg op peil gebleven, zegt de SKR. Er waren niet meer complicaties of overlijdens na operaties.

Eerder deze maande meldde IKNL dat over het gehele jaar genomen het aantal systemische behandelingen (hormonale therapie, chemotherapie, immunotherapie) vergelijkbaar was met 2019.

Meer informatie