Volgens onderzoekers van het Medisch Centrum Leeuwarden betekent behandeling met immunotherapie een verdubbeling in overleving voor mensen met uitgezaaide vormen van niet-kleincellige longkanker.

In de afgelopen tien jaar verbeterde de behandeling en prognose van patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Deze vooruitgang komt door de introductie van immunotherapie met immuun checkpoint remmers (ICI) en doelgerichte therapie. Sinds de introductie in 2017 werd monotherapie met de ICI pembrolizumab de eerstelijnsbehandeling van voorkeur voor patiënten met een hoge PD-L1 waarde. PD-L1 is een eiwit dat binnen een longtumor op een cel kan zitten en waarmee de cel zich onherkenbaar kan maken voor het afweersysteem. De behandeling met immunotherapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem de tumorcel weer herkent. 

Betere prognose

Was voorheen de mediane overleving 8,5 maand, bedraagt deze nu 17 maanden en de tweejaars-overleving is 44%. De algehele prognose voor mensen met uitgezaaide vormen van niet-kleincellige longkanker is toegenomen, zo bleek uit de studie. Dit behandelresultaat is vergelijkbaar met die in trials en onderzoeken uit andere landen.

Meer informatie