Het IKNL-rapport ‘Borstkanker in Nederland’ geeft een overzicht van de belangrijkste trends in de borstkankerzorg op basis van de Nederlandse Kankerregistratie. De behandeling en overleving van patiënten is verbeterd. Er is meer aandacht voor het voorkomen van overbehandeling. Helaas is er minder vooruitgang in de prognose van mannen met borstkanker en van patiënten met uitgezaaide borstkanker bij diagnose.

Periode 1989 – 2017

Het rapport beschrijft de trends vanaf de start van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) in 1989 tot en met 2017.

Incidentie borstkanker

De incidentie van borstkanker nam de afgelopen 28 jaar toe en stijgt nog steeds. Dat komt onder meer doordat mensen in Nederland gemiddeld steeds ouder worden. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen in Nederland (28 procent). Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker gedurende haar leven.

Prognose

De prognose bij borstkanker laat over de afgelopen 28 jaar een indrukwekkende verbetering zien. De 10-jaarsoverleving van patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker is in de periode 1989-2007 met 10 tot 20 procent gestegen.

Vermindering van therapie waar mogelijk

Steeds meer mensen overleven borstkanker en krijgen vervolgens te maken met de late gevolgen van de behandeling. Daarom richt de behandeling zich steeds meer op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten na de behandeling. Er is een trend om overbehandeling te voorkomen.

Mannen met borstkanker

Mannen met borstkanker hebben een tien procent slechtere overleving dan vrouwen. Er lopen in Nederland meerdere studies naar behandeling van mannen met borstkanker, die in de toekomst meer inzicht verschaffen in de eventuele mogelijkheden tot verbetering van de diagnostiek en behandeling van deze patiëntengroep.

Lees het volledige bericht op de website van IKNL.

Meer informatie