In Nederland krijgen elk jaar ruim 55.000 mensen huidkanker. Huidkanker ontstaat bijna altijd in de bovenste laag van de huid. Er zijn verschillende vormen van huidkanker:

Basaalcelcarcinoom 

Ongeveer 40.000 mensen krijgen jaarlijks een basaalcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de cellen van de opperhuid en zaait bijna nooit uit. 71% van alle huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom.

Plaveiselcelcarcinoom 

Ongeveer 8.600 mensen krijgen jaarlijks een plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de bovenste laag van de opperhuid en kan uitzaaien in lymfeklieren en organen. 16% van alle huidkankerpatiënten heeft een plaveiselcelcarcinoom.

Melanoom

Melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid. Deze huidkanker zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. 12% van alle huidkankerpatiënten heeft een melanoom.

Zeldzame vormen

Bijna 500 mensen hebben een zeldzame vorm van huidkanker. Dit is minder dan 1% van alle patiënten met huidkanker.

Preventie

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker in Nederland en kan ontstaan door overmatige blootstelling aan UV-straling. Op kinderleeftijd (tot 15 jaar) onbeschermd in de zon, verhoogt de kans aanzienlijk om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Hoe vaker iemand in zijn leven verbrandt, hoe meer kans op huidkanker. Met de juiste voorlichting en maatregelen (goed insmeren, UV-werende kleding dragen en uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen. Bron: Huidfonds

Meer informatie