Prof. dr. Monique van Leerdam wil erfelijke gastro-intestinale colorectale kankersyndromen beter en sneller opsporen. Als deze syndromen vroeg worden opgemerkt kan er tijdig worden ingegrepen, waardoor veel sterfgevallen voorkomen kunnen worden. Ze is bij LUMC benoemd tot hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten, in het bijzonder de preventie van gastro-intestinale tumoren.

Erfelijke factoren

Bij 5 tot 10 procent van de meeste vormen van kanker, spelen erfelijke factoren een rol. Toch weten veel mensen met erfelijke kankersyndromen niet dat ze deze hebben. Volgens de nieuwe hoogleraar is er een flinke slag te maken op het gebied van voorlichting, opsporing en monitoring. “Veel patiënten komen er pas in het ziekenhuis achter dat ze een erfelijke syndroom hebben. Dit omdat ze de medische geschiedenis binnen hun familie niet kennen, of niet weten waar ze op moeten letten.”

Preventie

De detectie kan en moet anders volgens Van Leerdam. Hoe eerder erfelijke syndromen in kaart gebracht kunnen worden, des te beter. Als hoogleraar streeft ze daarom naar een breed toepasbaar, landelijk of zelfs Europees ‘surveillanceprogramma’, waarbij mensen met risico op erfelijke kankersyndromen in beeld komen voordat ze klachten ervaren.

Meer informatie