15 mei 2014 

Anemone Bögels, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, deelde op 26 maart jl. tijdens het 14e Clingendael European Health Forum haar visie over de verbetering van het oncologisch zorglandschap. “Herinrichting is noodzakelijk”, aldus Bögels. De NFK-directeur pleit dat Nederland alleen met een rigoureuze herinrichting van de kankerzorg zich internationaal kan blijven meten met de beste spelers op dit veld: Denemarken en Zweden.

Maximaal 30 Nederlandse ziekenhuizen

Herinrichting van het oncologisch zorglandschap zou een concentratie van kankerbehandelingen in hooguit 30 Nederlandse ziekenhuizen betekenen en het optuigen van goede shared care netwerken. Alleen met zo’n rigoureuze herinrichting van de kankerzorg kan Nederland zich internationaal blijven meten met de beste spelers op dit veld; Dat zijn Denemarken en Zweden, aldus de NFK-directeur.

Vergelijken met Denemarken en Zweden

Nu worden patiënten met bepaalde kankervarianten behandeld in Nederlandse ziekenhuizen. Die mogen dat doen zolang het aantal behandelde patiënten op jaarbasis boven de twintig blijft. In andere landen is er, volgens Bögels, door de toenemende vraag naar topklinische oncologische zorg sprake van een nadrukkelijke concentratie van behandelingen.

In Denemarken ligt de norm voor complexe operaties op het gebied van bijvoorbeeld pancreas en slokdarmkanker tussen en 100 en 150. Voor prostaatkanker geldt in Londen alleen al een norm van 400. In Nederland geldt in die gevallen de norm van  20. Concentratie leidt ook daadwerkelijk tot betere resultaten, de vijfjaarsoverlevingskans is in Zweden bijvoorbeeld gestegen van 51 naar 58 procent.

Alleen transparantie is niet genoeg

“Willen we in Nederland duurzaam internationaal competitieve topkankerzorg realiseren (we staan nu op de 12e plaats in Europa) dan is een herinrichting van het oncologische zorglandschap noodzakelijk. Met wat meer transparantie over wat er wordt gedaan en wat de resultaten zijn, zullen we het echt niet redden”, aldus Bögels.

Lees hier het volledige artikel.

Meer informatie