Het Nationaal Groeifonds investeert 325 miljoen euro in het Oncode-PACT-plan om het preklinische ontwikkelingsproces van kankermedicijnen te versnellen. Dat heeft Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Commissie Nationaal Groeifonds, bekend gemaakt. De commissie beveelt aan het gehele bedrag toe te wijzen, waarvan 161 miljoen euro direct en een voorwaardelijke toekenning van 164 miljoen euro. Met deze investering zal Oncode-PACT sneller en goedkoper waardevolle kandidaat-geneesmiddelen ontwikkelen en dus eerder bij patiënten brengen. Dit verbetert de kwaliteit van leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland.

Oncode-PACT

De ontwikkeling van een geneesmiddel duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar. Het komt vaak voor dat een kandidaat-geneesmiddel tijdens dit langdurige proces niet effectief genoeg is, of om andere redenen niet de juiste patiënt bereikt. Lage succespercentages als gevolg van vaak late mislukkingen in de ontwikkeling van geneesmiddelen gaan ten koste van hoge investeringen die uiteindelijk niet leiden tot nieuwe geneesmiddelen voor patiënten. 

Oncode-PACT heeft de ambitie om sneller en goedkoper nieuwe aantoonbaar effectieve kankermedicijnen te ontwikkelen. Door patiëntgegevens en weefsels van patiënten vroeg in het ontwikkelingsproces in te zetten – bijvoorbeeld organoïde technologie en kunstmatige intelligentie – kan veel eerder in het proces worden beoordeeld of een potentieel medicijn effectief en veilig kan zijn dan nu mogelijk is, en met meer zekerheid. 

Meer informatie