Gratis artsen-Apps erfelijke aanleg borst- en darmkanker

12 juli 2012 – Bij tenminste vijf procent van alle patiënten met borstkanker of darmkanker speelt erfelijke aanleg de belangrijkste rol. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een zeer hoog risico – soms wel tachtig procent – om op relatief jonge leeftijd kanker te krijgen. Daarnaast hebben ze een grotere kans op herhaling van de ziekte. Het UMC St Radboud lanceert twee Apps voor huisartsen en medisch specialisten waarmee ze, samen met hun patiënten, het risico op erfelijke darmkanker en borstkanker kunnen vaststellen.

Apps ‘RisicoDarmkanker’ en ‘RisicoBorstkanker’

De afdeling Genetica heeft twee gratis apps ontwikkeld. Samen met de patiënt beantwoorden artsen zeven vragen om te bepalen of de patiënt en familieleden een verhoogd risico hebben op erfelijke borst- of darmkanker. Op basis van de antwoorden wordt één van de volgende adviezen gegeven:

  • Bij een niet-verhoogd risico op erfelijke kanker: Geen reden voor erfelijkheidsadvies of extra controles van de borsten of darmen.
  • Bij een matig verhoogd risico op erfelijke kanker: Extra controles door borstonderzoeken of darmonderzoeken; geen reden voor erfelijkheidsadvies
  • Bij een sterk verhoogd risico op erfelijke kanker: Verwijzing voor erfelijkheidsadvies. Een klinisch geneticus bekijkt dan samen met de patiënt naar de familiegegevens en vraagt eventueel DNA-onderzoek aan. Hiermee wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om kanker te kunnen voorkómen.

Gratis downloads en online versies

De Apps zijn gratis te downloaden in de appstores van Android en Apple onder de namen ‘RisicoDarmkanker’ en ‘RisicoBorstkanker’.

Er is voor artsen ook een online versie beschikbaar op de verwijzerspagina van de website van het UMC St Radboud.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee