Ieder jaar krijgen ongeveer 11.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. Ongeacht de behandelvorm (operatie, bestralen, hormoon- of chemotherapie), heeft de behandeling in meer of mindere mate een negatief effect op de seksualiteit, vertelt verpleegkundig specialist Erik van Muilekom van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).

Lastig onderwerp

Daarom legt verpleegkundig specialist Van Muilekom het thema seks en prostaatkanker al in het eerste gesprek met patiënten op tafel. “Driekwart van de mannen begint er zelf niet over. Het blijkt toch een lastig onderwerp voor mannen. Door zelf het onderwerp aan te snijden, verlaag je de drempel voor patiënten om hun vragen en problemen bespreekbaar te maken.”

De twee meest voorkomende seksuele gevolgen van prostaatkanker zijn erectiestoornissen en vermindering van libido. Dat laatste komt vooral voor bij hormoontherapie. Maar ook het ziek voelen, speelt een belangrijke rol. Bovendien hebben de gevolgen van de ziekte effect op de intimiteit.

Centrum Kwaliteit van Leven

Naast diverse praktische hulpmiddelen die beschikbaar zijn, kan een goed gesprek over seks en prostaatkanker met de man en zijn partner soms al helpen. Naast de verpleegkundig specialist kunnen ook een maatschappelijk werker, psycholoog en een seksuoloog ondersteuning bieden.

NFK onderzoek Kanker en seks

In maart 2017 heeft de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onderzoek gedaan naar wat mensen met kanker en hun partners helpt om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken. Met de resultaten van het onderzoek heeft NFK de website www.kankerenseks.nl ontwikkeld, die antwoord geeft op vragen die mensen hebben over dit onderwerp.

In dit NFK-onderzoek naar kanker, seksualiteit en intimiteit is naar verschillende kankersoorten gekeken, waaronder prostaatkanker. Enkele cijfers:

  • 57% heeft een operatie gehad, 35% uitwendige bestraling en 34% hormonale therapie
  • 12% van de mannen met prostaatkanker zegt anders over zichzelf te denken na de diagnose prostaatkanker
  • 81% heeft last van erectieproblemen en 67% heeft geen zaadlozing meer. 23% zegt ontlasting of urine te verliezen
  • Bij 44% is de aard van de seksuele relatie veranderd, 43% ervaart geen lust en 43% ervaart geen opwinding
  • Ten opzichte van de totale groep (score 2,49) is de groep prostaatkankerpatiënten ontevredener (score 2,38) over de seksualiteit en intimiteit na de diagnose kanker.

Bron: Onderzoek NFK

Meer informatie