24 november 2015

Een op de 20 kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie uit de groep van de fluoropyrimidines krijgt een ernstige toxische reactie. Deze kan zelfs dodelijk zijn. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben een genetische test ontwikkeld waarmee eenvoudig kan worden voorspeld of deze chemotherapie wel of niet veilig zal zijn voor een patiënt.

Zij toonden de effectiviteit van deze test aan met een groot onderzoek dat nu is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Reactie

Fluoropyrimidines worden veel gebruikt als middel tegen kanker. Wereldwijd krijgen ongeveer 100.000 patiënten per jaar een van deze geneesmiddelen voorgeschreven, vooral bij borstkanker, dikke darmkanker, maagkanker en hoofd-halskanker. Bij ongeveer vijf procent doen deze medicijnen meer kwaad dan goed. Patiënten ontwikkelen een ernstige toxische reactie; bij één op de tien patiënten die zo’n reactie krijgt, is deze zelfs dodelijk.

Vooraf testen veiligheid

Onderzoekers van het AVL, onder leiding van medisch oncoloog en klinisch farmacoloog prof. dr. Jan Schellens, hebben nu een eenvoudige test ontwikkeld waarmee vooraf kan worden bepaald of deze chemotherapie veilig is voor een patiënt. De toxische reactie blijkt namelijk op te treden bij mensen die deze medicijnen niet goed kunnen afbreken. Die afbraak gebeurt door een enzym genaamd DPD. Een klein deel van de bevolking heeft ofwel van hun vader, ofwel van hun moeder een defecte versie van dat enzym geërfd. En dat kan via een eenvoudige genetische test worden aangetoond.

Fors minder ernstige bijwerkingen

Met een onderzoek onder ruim 2000 patiënten tonen de onderzoekers aan dat het zeer effectief is om patiënten vooraf op deze afwijking te screenen. Dankzij de test ging het percentage patiënten dat ernstige bijwerkingen kreeg op de medicijnen zeer fors omlaag, en de sterfte door een toxische reactie op de chemotherapie ging naar nul.

Meer informatie