In de periode 2015-2018 duurde het gemiddeld 252 dagen voordat door EMA geregistreerde geneesmiddelen in Nederland beschikbaar kwamen voor patiënten. De snelheid waarmee de middelen beschikbaar komen voor de patiënt neemt af. |Aldus het jaarlijkse EFPIA Patients WAIT Indicator Survey, uitgevoerd door IQVIA.

Vergelijkingen Europa

In Duitsland is een geneesmiddel gemiddeld al na 127 dagen na EMA-goedkeuring beschikbaar voor de patiënt, gevolgd Denemarken met 154 dagen en Zwitserland met 158 dagen.

Oncologische middelen

De snelheid waarmee nieuwe geneesmiddelen beschikbaar komen, is flink afgenomen ten opzichte van de studie vorig jaar, in het bijzonder voor nieuwe oncologische middelen en weesgeneesmiddelen.

Snellere afhandeling

Volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zijn er mogelijkheden om in het Nederlandse systeem de balans tussen betaalbaarheid en beschikbaarheid te verbeteren. Dat kan onder meer door bedrijven in de startfase eerder en actiever te betrekken bij het sluisproces. De VIG dringt verder aan op een beschikbaarheidsregeling, waardoor patiënten alvast toegang krijgen tot een medicijn dat in de sluis zit.

Meer informatie