Gelderse ziekenhuizen verdelen complexe operaties

29 april 2012 – De ziekenhuizen in Arnhem, Ede en Doetinchem gaan samenwerken om ingewikkelde operaties te behouden voor de regio. Dit geldt met name voor chirurgische oncologische behandelingen.

Normen

Het samenwerkingsverband van de drie ziekenhuizen heeft tot doel om de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk binnen de gezamenlijke regio aan te bieden. Door samen te werken, is het mogelijk te blijven voldoen aan de kwalitatieve en kwantitatieve normen die de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde heeft opgesteld voor een aantal chirurgische behandelingen.

Volume-eisen

De ziekenhuizen hebben voor een aantal chirurgische behandelingen vastgesteld welk ziekenhuis welke ingreep uitvoert. Voor sommige van deze behandelingen geldt dat concentratie in één of twee van de drie ziekenhuizen noodzakelijk is om aan de gestelde volume-eisen te voldoen. Bij een aantal behandelingen is ook alvast rekening gehouden met verwachte aanscherping van de huidige normen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor weinig voorkomende operaties waar landelijk nog geen normen voor zijn gesteld.

Eigen ziekenhuis

Zo worden patiënten die een operatie moeten ondergaan voor leverkanker geopereerd in Ede, voor een maagtumor in Arnhem en voor een longtumor in Arnhem en Doetinchem. Het voor- en natraject van de behandeling vindt plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt.

Bron: Skipr

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee