De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland heeft alle sportscholen met een zonnebank vandaag een mail gestuurd over de schadelijke effecten van zonnebankgebruik en roept op om te stoppen met de zonnebank. Volgens de dermatologen passen zonnebanken niet in een omgeving die veilig en gezond leven wil stimuleren. 

De mail is gestuurd naar méér dan 300 bij NLActief aangesloten sport- en beweegbedrijven die zeggen het Protocol Verantwoord Sporten te gebruiken, terwijl ze óók het gebruik van een zonnebank aanbieden. 

Huidkanker 

Het is aangetoond dat de uv-straling van zonnebanken bijdraagt aan het ontstaan van huidkanker. Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Van alle nieuwe kankerpatiënten heeft 52% huidkanker. Jaarlijks komen er ruim 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij en het einde is nog niet in zicht. Om deze toename een halt toe te roepen heeft de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland afgelopen april het Nationaal Actieplan Huidkanker gepresenteerd. In deze stuurgroep zijn onder andere de Nederlandse vereniging van dermatologen (NVDV) en de patiëntenorganisaties De Huidkanker Stichting (HUKAs) en Stichting Melanoom vertegenwoordigd.

Meer informatie