Longkanker Nederland en Borstkankervereniging Nederland (BVN) pleiten voor het minimaliseren van het risico op corona en maatregelen om de angst bij patiënten te verkleinen, zoals het dragen van een medisch mondkapje. Niet naar het ziekenhuis gaan, betekent dat noodzakelijke onderzoeken en behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Zij willen voorkomen dat mensen met kanker geen gebruik durven te maken van de voor hen zo noodzakelijke zorg.

Medisch mondkapje

Longkanker Nederland en BVN denken dat strengere veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een medisch mondkapje door zorgverlener en patiënt, de drempel naar het ziekenhuis kunnen verlagen.

Zorg mijden

Longkanker Nederland en Borstkankervereniging Nederland begrijpen niet dat – hoe klein ook – er toch risico wordt genomen op het overdragen van corona op kwetsbare mensen met kanker. Kankerpatiënten willen zo lang en zo gezond mogelijk leven. Om dit te bereiken, ondergaan zij vaak zware behandelingen, die hun immuunsysteem kunnen verzwakken. Om te voorkomen dat zij het virus oplopen, zitten veel mensen in quarantaine. Uit recent onderzoek(externe link) blijkt dat 15% van de borstkankerpatiënten niet naar de behandelaar gaat. Oorzaak: angst voor besmetting.

Meer informatie