In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is een nieuwe operatietechniek toegepast. Voor het eerst in Nederland is tijdens een robot-geassisteerde operatie prostaatkanker zichtbaar gemaakt met behulp van een fluorescent middel.

Het betreft een studie waarbij tijdens de operatie wordt gekeken of een nieuwe kleurstof veilig gebruikt kan worden om prostaatkanker met gebruik van een speciale camera zichtbaar te maken tijdens de operatie. De verwachting is dat we in de toekomst door deze technieken de kankercellen heel precies kunnen opsporen en verwijderen met behoud van omliggende zenuwen en organen. De eerste patiënten hebben de operatie veilig doorstaan.

Een van de behandelingen voor niet-uitgezaaide prostaatkanker is het operatief verwijderen van de prostaat (radicale prostatectomie). Deze operatie is succesvol wanneer de volledige tumor is verwijderd en er behoud blijft van de seksuele functie en urinecontinentie. Echter in 20% van de gevallen vindt er een onvolledige tumorverwijdering plaats tijdens een prostaatkankeroperatie.

Voor eerst in Nederland

“Voor het eerst is met behulp van fluorescent licht tijdens de operatie prostaatkanker zichtbaar gemaakt”, aldus uroloog Pim van Leeuwen. “Als het lukt om prostaatkanker heel specifiek zichtbaar te maken tijdens de operatie, nemen we een grote stap in de nauwkeurigheid van prostaatkankerchirurgie”.

Onderzoek fluorescent licht bij operaties

Deze nieuwe techniek is toegepast in een studie die als doel heeft om te bekijken of het middel OTL78, een fluorescerende stof die specifiek aan het prostaatkanker specifieke eiwit-PSMA bindt, veilig gebruikt kan worden tijdens de operatie. De stof wordt kort voor de operatie per infuus gegeven en kleurt alle prostaatkankercellen in het operatiegebied. Ook wordt in het onderzoek bekeken of tijdens de operatie de prostaatkanker en eventuele lymfeklieren beter zichtbaar zijn dan met het blote oog. Waardoor de operateur beter onderscheid kan maken tussen kwaadaardig (kanker) en goedaardig weefsel van de prostaat.

Meer informatie