Het VUmc heeft met een bankenconsortium overeenstemming bereikt over de financiering van de bouw van het VUmc Imaging Center in Amsterdam, aldus een bericht van SKIPR vandaag.

Open in 2019

In het nieuwe VUmc Imaging Center Amsterdam, dat begin 2019 opengaat, komen de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts uit verschillende disciplines bij elkaar. Dit centrum moet grote winst opleveren voor patiënten met onder meer kanker, een hersenaandoening, of hart- en vaatziekten. Dankzij nieuwe technieken kan de therapie beter worden afgestemd op de individuele patiënt. Daarnaast zal er ondersteuning worden gegeven aan imaging activiteiten van het AMC.

Beste therapie op het juiste moment

Met moderne medische beeldvorming kunnen artsen en onderzoekers ín het lichaam van de patiënt kijken, zien hoe de organen functioneren, vroegtijdig ziekten ontdekken, therapie plannen en de effecten vaststellen én medicijnen in het lichaam volgen. Dit alles helpt artsen om de patiënten de beste therapie te geven op het juiste moment. Het VUmc Imaging Center Amsterdam gaat onderdak bieden aan o.a.:

  • Modernste apparatuur, zoals PET-MRI-scanners
  • Geavanceerde laboratoria voor het maken van ziekte-specifieke contrastmiddelen (Tracer Centrum Amsterdam) en
  • LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische beeldvormende technieken worden ontwikkeld,voor zowel patiëntenzorg als onderzoek.

Een dergelijk gebouw bestaat volgens het VUmc nog nergens anders ter wereld.

Bundeling faciliteiten

Het initiatief kwam vijf jaar geleden van een aantal hoogleraren, waaronder projectleider Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming. Van Dongen: “De huidige imaging-faciliteiten liggen nu verspreid over zo’n twintig verschillende locaties op de VU/VUmc-campus. Dit is verre van optimaal, zeker als de patiënt van de ene locatie naar de andere moet.”

Meer informatie