15 mei 2014
 
In april is het online platform van het Project Data Sphere (PDS) ingericht. Op dit digitale platform verzamelen farmaceutische bedrijven, waaronder AstraZeneca, Bayer, Celgene, Janssen, Pfizer en Sanofi, evenals het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in de VS gegevens over kankeronderzoek. Inmiddels zijn al data over klinische studies met ongeveer 3.500 patiënten opgenomen. Het doel is om de informatie uit te breiden met met data van 25.000 patiënten binnen 12 maanden. Het platform stelt onderzoekers in staat om processen te combineren tot grotere, meer behulpzame datasets.
 
 

Sanofi data onderzoek prostaatkanker

Sanofi heeft drie datasets bijgedragen op het gebied van prostaatkanker, een van de oorspronkelijke doelen van de PDS -project. Sanofi CEO Chris Viehbacher legt uit dat PDS zal bijdragen aan het versnellen van kankeronderzoek. Om een verschil te maken voor patienten en hun omgeving is een heel andere zienswijze nodig. Het online platform met zijn brede toegang tot data zal daaraan bijdragen. 
 

Efficiënter onderzoek

Verwacht wordt dat de PDS gegevens worden ingezet voor efficiënter onderzoek door betere proefopzetten en statistische methoden, minder duplicatie en kleinere proefmaten, evenals de ontwikkeling van bredere gegevens normen.

De gegevens zullen beschikbaar worden gesteld zonder kosten. Onderzoekers moeten wel zijn geregistreed en verbonden aan life science bedrijven, ziekenhuizen of instellingen om toegang tot het platform te krijgen.
 

Transparantie klinische studies

Het initiatief van PDS sluit aan op andere inspanningen van de farmaceutische industrie, mede onder invloed van toezichthouders als de EMA, om de transparantie van gegevens uit klinische studies te verbeteren.

 

Meer informatie