Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt maatregelen om werken met en na kanker makkelijker te maken. Hij wil daarbij zoveel mogelijk aansluiten bij initiatieven die al genomen worden om werknemers en hun werkgever te ondersteunen en te begeleiden, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderzoek kanker en werk

De taboes rondom het werken met kanker moeten doorbroken worden, zo meldt minister Asscher, zodat (ex)kankerpatiënten weer aan de slag kunnen. Er komt daarom meer aandacht voor de mogelijkheden en onmogelijkheden om te werken tijdens en na kanker. Kanker en werk blijkt in de praktijk een lastig en gevoelig onderwerp om te bespreken voor werkgevers en werknemers. Om tot goede afspraken te komen is het nodig dat het onderwerp besproken wordt. Het ministerie wil onder meer een onderzoek laten doen om in kaart te brengen tegen welke problemen werkgevers en werknemers aanlopen en wat voor oplossing zij hiervoor hebben gevonden. De resultaten worden in het najaar bekend gemaakt.

No risk polis

Minister Asscher wil experimenteren met de zogenoemde no riskpolis. Werkgevers lopen hierdoor geen risico waardoor zij mogelijk iemand met kanker eerder aannemen en beter kunnen inzetten op re-integratie. De maatregelen vloeien voort uit de aanbevelingen van een speciaal ingestelde werkgroep.
Nederland is hiermee één van de eerste landen waar vanuit de overheid de belemmeringen bij kanker en werk aangepakt worden.

Meer informatie