Vele honderdduizenden Nederlanders die kanker hebben gehad, soms tientallen jaren geleden, worden geconfronteerd met grote problemen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze is vaak nodig voor een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning. Uit onderzoek – een samenwerking tussen Independer en kankerpatiëntenkoepel Levenmetkanker – komt naar voren dat tussen de diverse verzekeraars ook enorme verschillen bestaan.

Enorme verschillen tussen verzekeraars

In haar persbericht meldt Levenmetkanker een voorbeeld waarbij een ex-patiënt bij de ene verzekeraar een toeslag rekende vanwege het ooit hebben gehad van kanker van 1566% (van een maandpremie van 9 euro naar 143 euro), terwijl een andere verzekeraar dezelfde voormalige patiënt slechts een toeslag berekende van 47% (van een maandpremie van 7 euro naar 11 euro). Overigens gelden deze toeslagen niet altijd gedurende de gehele looptijd van de verzekering.

Verzekering via Levenmetkanker en Independer

Omdat nog steeds veel verzekeraars ex-patiënten niet accepteren als klant, of alleen tegen een veel hogere premie hebben Independer en Levenmetkanker de Overlijdensrisico Op Maat ontwikkeld. Met deze route kunnen ook mensen die kanker hebben gehad, een goede overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Kassa over verzekeringen

In mei 2015 besteedde Kassa in haar uitzending aandacht aan jonge mensen die zijn genezen van kanker, de rest van hun leven problemen hebben met het afsluiten van verzekeringen. Ze worden afgewezen of moeten flink hogere premies betalen. Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars beloofde in die uitzending dat er eind 2015 een onderzoek komt om met recentere statistieken werken. Aanleiding voor Kassa om in januari 2016 hieraan weer aandacht te schenken.

Onderzoek zorgverzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars heeft recent een onderzoeker bij het Verbond aangesteld die verschillende databestanden gaat koppelen met actuele Nederlandse cijfers. Het Verbond richt zich eerst op borstkanker en later ook op melanoom en hodgkin. Dit zal ertoe bijdragen dat verzekeraars in elk geval dezelfde statistieken gebruiken Of er met het nieuwe risicomodel ook reële premies uitkomen is nog onduidelijk. Naar verwachting is deze zomer het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars afgerond en kunnen de nieuwe cijfers gebruikt worden. Kassa zal dan wederom een uitzending maken over dit thema.

Bekijk hier de uitzending van 9 januari 2016.

500.000 overlevenden in Nederland

Volgens Levenmet Kanker moet er iets veranderen in de manier waarop met name de medisch adviseurs van de verzekeraars kijken naar de ziekte kanker. Laurence Maes: “Zij geven het advies van acceptatie en premiehoogte. Als deze adviseurs nog last hebben van het stigma dat kanker heeft, dat het uiteindelijk toch een fatale ziekte is, dan verandert er niets.” Maes benadrukt in de uitzending dat kanker allang niet meer fataal hoeft te zijn. Tegenwoordig overleeft 1 op de 2 mensen met diagnose kanker. Momenteel zijn er 500.000 overlevenden van kanker in Nederland.

Meer informatie