De eerste behandeling in Europa met het revolutionaire bestralingsapparaat MRIdian is afgerond. De eerst behandelde patiënt is bestraald voor een uitzaaiing van prostaatkanker. Voor de patiënt levert deze behandeling grote voordelen op.

Tumor continu in beeld

Door de geïntegreerde MRI-scanner in de MRIdian kunnen gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is. Uniek is dat de patiënt nu actief mee kan helpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. De bestraling kan hierdoor veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor de schade aan het omliggende gezonde weefsel geringer is. Het is hierdoor beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt.

Gerichte behandeling

Bovendien is het door de MRI-beeldvorming mogelijk om het bestralingsplan per behandeling aan te passen aan de actuele locatie en grootte van de gezonde organen rondom de tumor. Daarnaast heeft het apparaat het grote voordeel dat het alleen bestraalt wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt in de borst- en buikholte. Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden, waar dit normaal vaak vier tot zeven weken duurt.

 

Kortere behandeling, minder schade

Met de conventionele bestralingsapparatuur is de tumor tijdens het bestralen niet zichtbaar, waardoor er met een ruimere veiligheidsmarge rondom de tumor moet worden bestraald. Hierdoor ontvangt het omliggende gezonde weefsel ook een hogere dosis straling. Om de schade te beperken wordt daarom over het algemeen een lagere dosis bestraling per keer gegeven, waardoor meerdere sessies nodig zijn.

Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc: “Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, was zo’n langdurige bestralingsserie meestal de enige manier om ernstige schade te voorkomen. Dit omdat de alvleesklier met de ademhaling beweegt en zich midden tussen de gezonde organen in de buik bevindt. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt – kortere behandeling, minder bijwerkingen – maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn.”

Het Cancer Center Amsterdam van VUmc is het eerste ziekenhuis in Europa met dit apparaat. Wereldwijd zijn er nu zes. 

Meer informatie