Duizenden patiënten zullen volgens Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, baat hebben bij de Europese referentienetwerken die onlangs zijn gestart.

Europese referentienetwerken

Bij de Europese referentienetwerken zijn meer dan 900 gespecialiseerde medische teams uit 26 landen aangesloten. Deze EU-samenwerking heeft vooral voordelen bij de aanpak van zeldzame en complexe ziekten.

Te weinig informatie over zeldzame ziekten

Voor veel patiënten met een zeldzame of complexe levensbedreigende ziekte, bestaan geen goede diagnose- en behandelingstechnieken. Artsen hebben vaak onvoldoende informatie over zeldzame ziekten en te weinig contact met specialisten op dit gebied. Samenwerking is hiervoor de oplossing. “De ontbrekende expertise is soms naast de deur te vinden, soms elders in de EU,” aldus de EU-commissaris. “Via de Europese referentienetwerken kunnen we mensen met elkaar in contact brengen om patiënten en artsen te laten profiteren van de kennis van specialisten uit heel Europa.”

Pool van specialisten

Patiënten met zeldzame en complexe aandoeningen kunnen zo de beste behandeling en het beste advies krijgen. En artsen kunnen een beroep doen op een uiterst gespecialiseerde pool van collega’s uit heel Europa.

Kanker en immuunziekten

In de eerste fase zullen 900 medische teams gaan samenwerken, verdeeld over 24 thema’s, variërend van kanker bij kinderen tot immuunziekten. Hierdoor zullen de diagnose- en behandelmogelijkheden verbeteren en kan een betaalbare en kostenefficiënte zorg van hoge kwaliteit worden geboden.

De Europese referentienetwerken maken deel uit van een bredere strategie om de Europese zorgstelsels efficiënter, toegankelijker en robuuster te maken.

Meer informatie