Begin februari publiceerde de ESMO de nieuwe klinische richtlijnen voor de diagnose, behandeling en follow-up van multipel myeloom in de Annals of Oncology (2021). Deze richtlijnen zijn ontwikkeld door de European Hematology Association (EHA) en ESMO samen. De twee verenigingen nomineerden auteurs vanuit verschillende Europese instellingen om de richtlijnen te schrijven en diverse recensenten om er commentaar op te leveren.

Deze EHA-ESMO-richtlijnen voor de klinische praktijk bevatten belangrijke aanbevelingen voor de behandeling van meervoudig myeloom. De belangrijkste behandelingsaanbevelingen worden verstrekt voor zowel nieuw gediagnosticeerde myeloompatiënten als patiënten met recidiverende / refractaire ziekte. Daarnaast worden aanbevelingen gedaan voor de behandeling van plasmacelleukemie, solitair plasmacytoom en smeulend myeloom. Ook de belangrijkste aanbevelingen voor myeloomcomplicaties, waaronder botziekte en nierinsufficiëntie zijn in deze nieuwe richtlijn opgenomen.

Richtlijnen 2017

In 2017 publiceerde ESMO klinische praktijkrichtlijnen voor de diagnose, stadiering en definities van progressieve ziekte, terugval en ongevoeligheid voor therapie, die niet zijn veranderd en samengevat in aanvullende tabellen.

Meer informatie