Sint-Janskruid is vrij verkrijgbaar als ‘natuurlijk antidepressivum’, maar internist-oncoloog professor Ron Mathijssen (Erasmus MC Kankerinstituut) waarschuwt al jaren voor de risico’s van Sint-Janskruidproducten, met name vanwege de interactie met andere middelen, waaronder chemotherapie. Naar aanleiding van zijn waarschuwing in een uitzending van Radar, stelde de SP onlangs Kamervragen.

Chemo minder werkzaam

Producten met Sint-Janskruid zijn vrij verkrijgbaar als kruidengeneesmiddel bij de apotheek en als kruidenpreparaat via de drogist of natuurvoedingswinkel. Uit onderzoek is gebleken dat het middel ernstige interacties vertoont met onder andere chemotherapie. Zo kan, in combinatie met St Janskruid, chemotherapie effectiviteit verliezen of  minder werkzaam worden.

CBG: Sint-Janskruid registreren

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ziet graag dat meer Sint-Janskruiden worden geregistreerd als geneesmiddel. In tegenstelling tot de Sint-Janskruidpreparaten die nu als voedingssupplement in allerlei winkels te koop zijn, is van een Sint- Janskruidgeneesmiddel precies bekend wat er in zit en zijn de gunstige en ongunstige effecten bekend. Ook vinden kwaliteitscontroles plaats.

KNMP wil UA-status

De KNMP vindt dat hypericum (Sint-Janskruid), als een geregistreerd geneesmiddel, een UA-status (uitsluitend apotheek) verdient. De deskundigheid van de apotheker is bij de verstrekking van toegevoegde waarde, gezien de interacties bij dit middel.

Reactie ministerie VWS

De minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, laat in een reactie op de Radar-uitzending weten dat hij verbieden van Sint-Janskruidproducten via de drogist te ver vindt gaan. “Het gevaar van wisselwerking met geneesmiddelen geldt namelijk niet voor alle kopers van kruidenpreparaten met Sint-Janskruid. Niet iedereen gebruikt immers geneesmiddelen waar Sint-Janskruid een wisselwerking mee heeft.” Wel is de minister van plan om een waarschuwingstekst op kruidenpreparaten verplicht te stellen. “Hiervoor moet het Warenwetbesluit kruidenpreparaten worden aangepast. Ik hoop dit voor het eind van het jaar gerealiseerd te hebben.”

Meer informatie