Erkenning van medische oncologie op EU-niveau maakt vrij verkeer van artsen mogelijk

8 maart 2011 – De European Society for Medical Oncology (ESMO), de toonaangevende professionele organisatie voor medische oncologie in Europa, heeft met trots aangekondigd dat de medische oncologie is opgenomen onder de medische specialismen die vallen onder Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties. Het besluit werd genomen na enkele jaren van intensieve discussie tussen ESMO, de belangrijkste nationale samenlevingen en EU-lidstaten.

"Dit is een belangrijke stap naar een betere kankerzorg in Europa", zei voorzitter van ESMO prof. David Kerr. De opname van de medische oncologie in de richtlijn zal de mobiliteit van medisch oncologen verbeteren in Europa, doordat hun beroepskwalificaties automatisch herkend worden in de deelnemende EU-lidstaten.

"In het licht van de steeds belangrijkere rol van medisch oncologen in de behandeling van patiënten met kanker, komt het vrije verkeer van medisch oncologen het verminderen van de groeiende kanker-last ten goede, waardoor men beter om kan gaan met potentiële tekorten op de arbeidsmarkt ," voegt prof. Kerr toe.

"Demografische trends zullen een tekort aan medisch oncologen in de kankerzorg laten zien," merkte dr. Paolo Casali, voorzitter van ESMO Public Affairs. "Het is ESMO’s plicht om te werken aan een meer uniforme en geharmoniseerde Europese instelling, waar kankerpatiënten kunnen profiteren van de professionaliteit van medisch oncologen, ongeacht waar ze wonen," besluit Casali.

Oncologische zorg en de demografische trends in Europa

Met naar schatting jaarlijks 3,2 miljoen nieuwe gevallen (53% mannen, 47% vrouwen) en 1,7 miljoen doden (56% mannen, 44%  vrouwen), blijft kanker een belangrijk probleem voor de volksgezondheid in Europa. Het totale aantal nieuwe gevallen van kanker in Europa lijkt te zijn toegenomen van 300.000 tussen 2004 en 2006. Door de vergrijzing van de Europese bevolking zullen deze aantallen blijven stijgen, zelfs als de leeftijd-specifieke prijzen constant blijven.

Demografische trends zullen leiden tot een tekort aan medisch oncologen in de oncologische zorg. Enkele landen voelen al de behoefte om in het buitenland opgeleide medische oncologen in dienst te nemen om ervoor te zorgen dat patiënten toegang hebben tot specialistische zorg. Ook in grotere lidstaten zoals Spanje, is de levering van medische oncologen een probleem. De Spaanse Vereniging voor Medische Oncologie (SEOM) rapporteerde een geraamd tekort van 1.100 medische oncologen in 2009. Een recente studie over het projecteren van het aantal oncologen over de periode 2002-2032 in Frankrijk concludeerde dat dit niet voldoende zal zijn om de toekomstige stijgende vraag tegemoet te komen en dat er stappen moeten worden genomen om aan het aantal medische oncologen te voldoen.

Bron: The Medical News, 3 maart 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee