Na behandeling voor prostaatkanker krijgen relatief veel mannen te maken met erectieproblemen. Daarom is in het UMC Utrecht de ERECT-trial van start gegaan. In dit onderzoek worden patiënten met prostaatkanker behandeld met een zenuw- en vaatsparende bestraling, uitgevoerd met de MR-Linac. Met deze nieuwe vorm van bestralen hopen de artsen dat de mannelijke erectie zo veel mogelijk behouden blijft na bestraling van de prostaat. 

MRI beelden tijdens bestraling

“Bij bestraling van de prostaat kunnen bloedvaten en zenuwen rondom de prostaat, die verantwoordelijk zijn voor de erecties, ook straling ontvangen en daardoor beschadigen. Voorheen konden we die zenuwen en bloedvaten tijdens de bestraling niet goed in beeld brengen, maar met de komst van de MR-Linac is dat nu wel mogelijk”, vertelt radiotherapeut-oncoloog Jochem van der Voort van Zyp, die het project ERECT-trial leidt samen met uroloog i.o. Ruud Wortel.

“Doordat we nu direct voor en tijdens de bestralingsbehandeling MRI-beelden kunnen maken, is het mogelijk om de zenuwen en bloedvaten in kaart te brengen die verantwoordelijk zijn voor de erectie”, aldus de onderzoeker. “Vervolgens proberen we om zo min mogelijk straling op deze zenuwen en bloedvaten te laten komen. Op die manier hopen we de erecties zo veel mogelijk te behouden.” 

Meer informatie