Enzym groei agressieve hersentumoren ontdekt

6 oktober 2010 – De overlevingskans voor patiënten met een glioblastoma multiforme (GBM) – de meest voorkomende en tegelijkertijd meest agressieve vorm van hersentumoren – is tot nu toe praktisch nul. Dit komt door het zelfherstellende vermogen van de tumorcellen na operatie en bestraling: de tumor komt simpelweg terug.

De Neuro-oncology Research Group (NRG) van VU medisch centrum (Amsterdam), onder leiding van co-director en moleculair bioloog Tom Würdinger, heeft het enzym dat verantwoordelijk is voor dit zelfherstellende vermogen ontdekt: “Door dit enzym uit te schakelen, kunnen we de kankercel ontregelen, waardoor hij zichzelf als het ware opblaast.” Hiermee is in potentie een effectieve aanvullende behandelmethode ontdekt voor deze zeer agressieve en vrijwel altijd dodelijke kankersoort.

Deze doorbraak is 13 september gepubliceerd in Cancer Cell. Palliatief Tom Würdinger, die eveneens verbonden is aan Harvard, legt het belang van deze ontdekking uit: “Tot nu toe zijn de behandelingen voor deze aandoening palliatief van aard, omdat we simpelweg niet wisten waardoor deze tumoren elke keer weer terugkwamen: na een succesvolle operatie en aanvullende chemotherapie vonden we vrijwel zonder uitzondering na zes maanden weer een nieuwe tumor op de hersenscan. Nu we weten welk enzym hier verantwoordelijk voor is, zijn we een grote stap verder in de ontwikkeling van een potentieel medicijn.” Würdinger benadrukt dat de resultaten weliswaar hoopgevend zijn, maar dat er nog een lange weg te gaan is voordat er een effectief medicijn ontwikkeld zal zijn.

Bron: Ziekenhuiskrant, jaargang 4, nummer 18, 29 september 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee