Engeland lanceert grootste databank kanker

17 juni 2013 – In Engeland wordt de grootste database van kankerpatiënten opgezet in een poging om zorg te hervormen, aldus een bericht van de BBC op 12 juni 2013. In de databank zullen alle beschikbare gegevens van 350.000 nieuwe tumoren per jaar verzameld worden. De databank luidt het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde in, dat wil zeggen behandelingen afgestemd op het exacte type kanker bij een patiënt.

Niet één definitie borstkanker

De oude definities van kanker gelden niet langer. Kanker begint met een mutatie die een normale cel verandert in een cel die ongecontroleerd verdeelt en een tumor wordt. Echter, vele mutaties kunnen leiden tot kanker en verschillende mutaties hebben verschillende behandelingen nodig. Onderzoek naar de genetica van borstkanker betekent bijvoorbeeld dat deze vorm van kanker nu wordt gezien als ten minste tien volledig gescheiden ziekten, elk met een verschillende levensverwachting en een andere behandeling.

In de databank zullen patiëntengegevens worden opgenomen, evenals 11 miljoen oude data. Door de databank wordt het gemakkelijker om onderzoek naar kanker te doen. Daardoor wordt het ook sneller mogelijk om in de toekomst gepersonaliseerde medicijnen tegen kanker te leveren aan patiënten.

Fundamentele verandering

Volgens Jem Rashbass, nationaal directeur van registratie en vaatziekten bij Public Health England zal de modernisering van kankerregistratie in Engeland de meest uitgebreide en gedetailleerde klinische dataset van kankerpatiënten ter wereld leveren. "De database zal de manier waarop we de diagnose stellen en kanker behandelen fundamenteel veranderen."

Kanker over 20 jaar chronische ziekte

Over 20 jaar is 90 procent van alle kankers een chronische ziekte, doordat patiënten veel gerichter behandeld worden, zo meldde het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis 17 juni 2013 bij de start van de campagne ‘Tegen gelijke behandeling‘. Iedere mens is uniek, elke kankersoort ook. Het ziekenhuis zegt voor sommige groepen patiënten al de techniek in huis te hebben om specifieke tumoren te bestrijden. Als het aan het ziekenhuis ligt, komt er voor iedere patiënt een kankerbehandeling op maat, maar daarvoor is nog wel meer onderzoek nodig.

Informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee