Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg won de finale van Onco Care Challenge 2019 met hun project ‘Angst aanpakken is niet eng’. Dit project zich richt op angst als een veelvoorkomende emotie bij de oncologische patiënten.

Met een sterk betoog wist het ziekenhuis de jury te overtuigen en won de prijs van €5.000, waarmee zij hun project mogen gaan uitvoeren. ”Het project stelt de patiëntenzorg voorop en zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven van de patiënten wordt verbeterd”, aldus de jury.

Niet-medicamenteuze interventies

Angst is een veelvoorkomende emotie bij de oncologische patiënt. Voor deze angst kan medicatie worden voorgeschreven. Oncologische patiënten gebruiken veel medicatie. Polyfarmacie wordt een steeds groter probleem en kan zorgen voor ziekenhuisopnames die door minder medicatiegebruik vermijdbaar waren. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis streeft ernaar om angst te behandelen met niet-medicamenteuze interventies zoals, aandacht, afleiding en complementaire interventies.

Genomineerden

Om uitwisseling van ideeën ter verbetering van de oncologische zorg te stimuleren, werden ook de twee andere genomineerde projecten tijdens de finale gepresenteerd:

  • De tweede prijs werd gewonnen door het Maxima Medisch Centrum met het project ‘’Kwaliteit van leven? Duidelijke taal voor iedereen!’. Dit gaat over waardevolle informatie vertalen naar het juiste taalniveau.
  • De derde prijs ging naar het Dijklander ziekenhuis met ‘Een virtueel uitstapje binnen de oncologie’. Met behulp van een VR bril kan de patiënt tijdens de toediening van de chemotherapie meer bewegen.

Verzamelen verbeteringen oncologische zorg

Zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen rond de oncologische zorg. Vaak hebben zij oplossingen om de patiëntenzorg te verbeteren. Deze ideeën zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren, bijvoorbeeld door gebrek aan tijd en geld. Met de Onco Care Challenge biedt Sanofi een podium voor het stimuleren en uitwisselen van ideeën. Het meest innovatieve project – dat een aantoonbare bijdrage levert aan de verbetering van oncologische zorg op maat – wordt door Sanofi ondersteund om samen met de zorgverleners de zorg rond oncologie extra aandacht te geven en te verbeteren.

Eerdere winnaars

Stichting Ziekenhuizen West Friesland en Waterland in Hoorn won de finale in 2018 met hun project ‘Eten met smaak bij chemotherapie’. De winnaar in 2017 was Ziekenhuisgroep Twente met hun project om kookworkshops te organiseren voor slokdarmkankerpatiënten.

Meer informatie