Een gepersonaliseerd vaccin tegen kanker boekt het eerste succes, zo kopt de Volkskrant gisteren. Het vaccin leert het immuunsysteem de kanker te herkennen en te bestrijden.

Gepersonaliseerd kankervaccin

Voor het eerst hebben oncologen in Duitsland en de VS kleine groepen kankerpatiënten behandeld met een op de patiënt toegesneden vaccin tegen kanker. Het vaccin leert het immuunsysteem de kanker te herkennen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, al hielp het vaccin niet bij iedereen, aldus de Volkskrant.

Kostbaar productieproces

De vaccins op maat worden molecuul voor molecuul samengesteld. De productie kost maanden. Door het lange productieproces zijn de gepersonaliseerde vaccins voor de gewone behandelpraktijk nog te kostbaar. Maar als het proces geautomatiseerd wordt, kunnen deze kosten fors dalen.

Melanoom

Bij de proeven werden in totaal 19 patiënten met gevorderd melanoom eerst geopereerd. Daarna werden ze behandeld met een molecuulcocktail die het immuunsysteem leert de kanker te herkennen en te bestrijden.

Eerste resultaten veelbelovend

De eerste resultaten zijn veelbelovend aldus publicaties van de onderzoekers in Nature. In de VS bleef de kanker bij vier van de zes patiënten een paar jaar weg. Bij twee patiënten verdwenen uitzaaiingen van de scans, nadat de behandelaars het immuunsysteem extra opvoerden.

In Duitsland werken onderzoekers met een ander vaccin. Hier bleef de ziekte weg bij acht van de dertien patiënten.

Meer onderzoek nodig

In Nederland wordt positief gereageerd op deze veelbelovende resultaten. Maar grotere studies zijn nodig om echt te bewijzen dat de klinische effecten substantieel zijn, waarschuwt hoogleraar onco-immunologie Ton Schumacher in het Volkskrantartikel.

Meer informatie