Edith Schippers op Volksgezondheid

13 oktober 2010 – Vicefractievoorzitter van de VVD Edith Schippers is de beoogde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Schippers (46) geldt als rechterhand van Rutte. Tijdens de onderhandelingen met CDA en PVV was zij zijn belangrijkste adviseur. Zij zit sinds 2003 in de Tweede Kamer.

Met Schippers krijgt VWS een minister die heilig in marktwerking gelooft. Volgens de VVD-zorgvisie zijn de bestaande tekortkomingen in het zorgstelsel een gevolg van een gebrek aan marktwerking. Volgens dat document moet het aantal vrij onderhandelbare DBC’s snel worden uitgebreid en moet winstuitkering mogelijk worden. Tegelijkertijd moet de Nederlandse Zorgautoriteit meer invloed krijgen en moeten monopolieposities worden tegengegaan.

De huisartsenzorg moet met een actieplan weer dichter bij de mensen gebracht worden. Nieuwe initiatieven moeten betere service afdwingen, zoals ruimere openingstijden en bezoek aan huis. De zorgvisie van de VVD is positief over het elektronisch patiëntendossier.
Een belangrijke koerswijziging is te verwachten op het gebied van voorlichting en preventie. De VVD-zorgvisie ‘neemt fors afstand van de drammerige, paternalistische overheidsinzet’.

Bron: Medisch Contact/Robert Crommentuyn, 12 oktober 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee