Prostaatkanker is met 11.000 diagnoses per jaar in Nederland een veel voorkomende kanker bij mannen. In Europa krijgt ongeveer 1 man op 10 ooit prostaatkanker.
Over de precieze oorzaken van prostaatkanker is nog weinig bekend. Toch is er een aantal bekende risicofactoren. Een aantal daarvan (zoals leeftijd of erfelijkheid) is niet te vermijden, een aantal andere zijn dat (gedeeltelijk) wel. De Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS) zet diverse risicofactoren onder elkaar.
Erfelijkheidsonderzoek
- Leeftijd: Hoe ouder des te groter de kans op kanker. Dat geldt ook voor prostaatkanker
- Erfelijkheid: Daarnaast is er een erfelijke component bij zo’n vijf tot tien procent van alle gevallen. Bij mannen die voor de leeftijd van 55 jaar prostaatkanker krijgen, is dat zelfs 40%. Mannen met een eerstegraadsverwant met prostaatkanker, hebben een twee tot vier keer verhoogde kans om ook prostaatkanker te krijgen. Is er sprake van prostaat- of borstkanker in de familie is in bepaalde gevallen een erfelijkheidsonderzoek raadzaam.
Relatie androgenen en prostaatkanker
Een verband tussen mannelijke geslachtshormonen (androgenen) en prostaatkanker is aannemelijk.
- Zo is bij mannen bij wie vóór de puberteit de testes zijn verwijderd, nog nooit prostaatkanker ontdekt.
- Daarnaast is de groei van prostaattumoren sterk hormoonafhankelijk, zelfs bij relatief lage androgeenwaarden.
- Tevens lijken de (oncogene) producten van genfusies (zie genetische factoren) mede onder invloed van androgenen te ontstaan (Nelson et al., 2011; Bartek et al., 2010).
Levensstijl
Een gezonde levensstijl vermindert de kans op kanker. Het DUOS overzicht vermeldt een aantal aspecten rond levensstijl die een relatie zouden hebben met een grotere kans op prostaatkanker, zoals hoge bloeddruk, voeding, overgewicht en roken.
- Link naar overzicht op DUOS site.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht DUOS, 15 augustus 2019
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 29 augustus 2019 – Presentatie resultaten CARD studie op ESMO
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 8 december 2017 – Balans tussen screening en overdiagnostiek prostaatkanker