Dr. Sabine Linn hoogleraar Translationele Oncologie

18 juli 2012 – Dr. Sabine Linn is per 1 juni benoemd tot hoogleraar Translationele Oncologie met speciale aandacht voor borstkanker bij de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. De benoeming versterkt de voorgenomen intensieve samenwerking tussen NKI-AVL en het UMC Utrecht. Die moet leiden tot de oprichting van een nieuwe vestiging van het AVL in Utrecht.

Personalized medicine in breast cancer

Linn is internist en onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Linn krijgt een deeltijdaanstelling bij de afdeling Pathologie van de Divisie Laboratoria en Apotheek van het UMC Utrecht. Zij zal zich vooral richten op onderzoek naar borstkanker.

Linn houdt zich onder meer bezig met “personalized medicine in breast cancer”. Dit sluit goed aan bij de onderzoekslijn binnen het UMC Utrecht speerpunt programma Personalized Cancer Care, waarin borstkanker een aandachtsgebied is. 

Minder chemotherapie nodig na genetische test bij borstkanker

Sabine Linn presenteerde maart dit jaar de bevindingen van de RASTER studie tijdens het European Breast Cancer Conference (EBCC) in Wenen. Uit deze studie blijkt dat vrouwen met borstkanker wier behandeling mede is gebaseerd op de prognostische 70 genen test (MammaPrint®) na 5 jaar vrijwel allemaal nog in leven zijn. Bovendien is voor bijna 30% van de vrouwen geen aanvullende behandeling met chemotherapie nodig die vóór de introductie van de 70 genen test veiligheidshalve wel geadviseerd zou worden. De studie toont aan dat MammaPrint® een waardevol en effectief middel is bij de behandeling van borstkanker.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee