Bijna de helft van de mannen zwijgt te lang als ze prostaatproblemen hebben. Wereldwijd gaat het om 47 procent van de mannen volgens onderzoek van de International Prostate Cancer Coalition waarover stichting DUOS eind januari publiceert. Veelal is schaamte de oorzaak daarvan.

De ProstaatKankerstichting herkent de uitkomsten van het onderzoek. “De meeste prostaatkanker in Nederland worden te laat ontdekt, omdat patiënten te lang met klachten rondlopen die zij te lang voor zich houden.” (Bron: DUOS)

Herken eerste symptomen

De International Prostate Cancer Coalition plaatste een (Engelstalig) interview met prostaatkanker overlever Ken Mastris waarin hij uitlegt hoe u de eerste symptomen kunt ontdekken, en hoe u zo goed mogelijk voorbereid naar de behandelend arts kunt gaan.

Blijven stralen campagne

Er zijn nog veel taboes te doorbreken als het om prostaatkanker gaat. Reden waarom Henkjan Smits  in november vorig jaar voor Blue Ribbon de straat op ging en mannen uitnodigde te stralen op een Blue Ribbon plasvlieg. Met deze ludieke actie wil Blue Ribbon mannen en vrouwen bewust maken van de prostaat en het risico op prostaatkanker. Het doel hierbij is een vroegtijdige herkenning waardoor de kans op genezing en overleving aanzienlijk wordt vergroot.

Meer informatie